Blog serwisu AukcjeMieszkan.pl | o nieruchomościach wokół nas

photo

Temat: morfologia u niemowlaka
dorosłych, wiec nie wiem czy wyniki sa ok czy nie. Corka miala niedokristosc wrodzona a ta morfologia jest kontrolna. Pozdrawiam i z gory dziekuje Zullka
Źródło: topranking.pl/1849/morfologia,u,niemowlaka.php



Temat: Przyrost wagi
Przyrost wagi Mój synek po urodzeniu ważył 4150 kg i mierzył 56 cm. W wieku 2-2,5 miesiąca zjadał więcej niż norma, tj. około 900 ml mleka. Po tej fazie wzrostu spadła morfologia i dostawał żelazo, ale tylko 2 tygodnie (bolał go brzuszek). Na szczęście morfologia trochę wzrosła, np. HB-12,9, RBC-4,025 i brzuszek się uspokoił. Obecnie ma 3,5 miesiąca i waży 7020 kg...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,27930411,27930411,Przyrost_wagi.html


Temat: Prosze przeczytać!!!
Mamo Kuby, morfologia dziecka jest absolutnie prawidłowa normy dla dzieci 6 mies - 2 lata Ht 36-33%, Hb 12-10.5 g/dl, krwinki białe 10.600 (6.000-17.000), granulocyty 25- 50%, limfocyty 55-65%, monocyty 5%...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,39787985,39787985,Prosze_przeczytac_.html


Temat: Pani Doktor proszę o pomoc.
... lat norma 93-309). OB 8, CRP - 0,00. We wcześniejszych morfologiach nie widać jakichś dużych zmian wyniki są raczej podobne, hb zawsze ok.11. Córka urodziła się ze zwężeniem cewki moczowej, ale...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,96530352,96530352,Pani_Doktor_prosze_o_pomoc_.html


Temat: Wyniki. Waga poniżej 3 centyla.Pani Doktor proszę
... Fosfotaza alkal. 143, (u dzici od 4-6 lat norma 93-309). OB 8, CRP - 0,00. We wcześniejszych morfologiach nie widać jakichś dużych zmian wyniki są raczej podobne, hb zawsze ok.11. Córka...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,96807654,96807654,Wyniki_Waga_ponizej_3_centyla_Pani_Doktor_prosze.html


Temat: Jak powinno przybierać 10 miesięczne niemowle?
Jak powinno przybierać 10 miesięczne niemowle? Zastanawia mnie, czy normą jest zahamowanie wagi u 9/10 miesięcznej córci? Fakt, że jest duża, waży 9500g, wzrost ok. 75cm. Wcześniej przybierała bardzo szybko, z ... wazy o ok. 50- 80g. Apetyt w normie, chociaż ostatnie dni jest bunt, myślę ze za przyczyną upałów. Ostatnio robiona morfologia bez odstępst, wszystko w normach, np. Hb 13, kr. czerwone...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,97371744,97371744,Jak_powinno_przybierac_10_miesieczne_niemowle_.html


Temat: Proszę o interpretacje wyników badań- ważne
Proszę o interpretacje wyników badań- ważne proszę o interpretację wyników badań mojej córki 16- miesiecznej. morfologia: WBC- 11.9 Neu% 36.1, Eos% 2.9, Bas% 0.2, Lym % 58,9, Neu # 4,3, Eos# 0,34, Bas # 0,02, Lym 7.0, NIL # 0,23, NIL % 1,9, RBC 4,78, Hb 12,3, Hct 37,2, MCV 77,9, MCH 25,7, MCHC 33,0, RDW 15,6, Plt 491, MPV 8,4, Pct 0,41, PDW 10,8. Diff- poz. Analiza moczu: barwa żółta, CLA przejrzysty, BLD neg, BIL neg, URO norm, Ketony neg, proteiny neg, azotyny neg, glukoza neg, pH 6,5, ciężar właściwy 1,015, leukocyty...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,74281315,74281315,Prosze_o_interpretacje_wynikow_badan_wazne.html


Temat: zelazo
potrzeby dawania zelaza gdy dziecko ma hb i rbc na dole norm ale w normie. Nie wiem czy takie przerywanie kuracji moze zle wplynac na efektywnosc leczenia zelazem. Jeszcze do konca butelki ferrum lek troche mi zostalo a potem kazano odczekac 2 tyg i dopiero zrobic badania. CZy w takiej syt powinnam bez kontroli morfologii dawac wiecej tego zelaza
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,92074469,92074469,zelazo.html


Temat: Krew w oczku 6m-cznej córeczki
dziękuję ślicznie. Mamy już wyniki zleconej morfologii i pakietu koagulogramu. Wszystkie wyniki są w porządku,tak nas poinformowano telefonicznie. Jednakże po niedzieli udam się do swojego pediatry, gdy tylko wyniki dojda pocztą, gdyz robilismy je 100km od miejsca zamieszkania przy okazji wizyty w innej poradni. I tak: Hb 12,4; kr. czerw. 4,31 tys.; kr. białe 6,95tys, Ht 44,5, Plt 529 Czas k-k 40, Protombina 12,4, wskaźniki prot - 97,7 i 1,09. Wszystkie wyniki mieszczą sie w granicach norm tego laboratorium. Zrobilismy tez kolejna konsultację okulistyczna, potwierdzono nam, że okulistycznie OK, sa to wylewy podspojówkowe....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,92144107,92144107,Krew_w_oczku_6m_cznej_coreczki.html


Temat: Może Pani dr coś poradzi...
... w każdej kupce.Córeczka wypróżniała się 6-7 xdz,ostatnio 1-2xdz. Wyniki wszystkie prawidłowe,morfologia OK,Hb-12,1.Lekarze podejrzewają alergię choć FAST na mleko (-) i IgE w normie,niewielka eozynofilia(3)Lekarze rozkładają ręce i radzą się tym nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,89363381,89363381,Moze_Pani_dr_cos_poradzi_.html


Temat: i znów wyniki! czy są powody do niepokoju?
i znów wyniki! czy są powody do niepokoju? moja córka miała zrobioną morfologię, niby wiekszość w normie ( wg norm podanych przez labolatorium) ale niepokoją mnie ( ponieważ wogóle nie wiem co one oznaczają) wyniki które labolatorium zaznaczyło jako nieprawidłowe: śr. stęż. Hb w Erytr. MCHC 32,3 g/dL ( norma 33,0-37,0) %zaw. Form Pośr. Mxd% 13,8% (norma 2,0-11,0) Wsk. Rozkładu Obj. Erytr....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,79683096,79683096,i_znow_wyniki_czy_sa_powody_do_niepokoju_.html


Temat: morfologia
morfologia Dwa miesiące temu robilam sobie badania krwi i wszystko miałam w normie oprócz płytek krwi, było ich za mało.Powtórzyłam w tym tygodniu badania i płytki już są w normie, reszta też, tylko patrząc na oba wyniki w tych nowszych wszystko mam obniżone w porównaniu z wcześniejszymi np.HB 8,3-7.9, WBC 9.8-6.2, PDW 17.3-13.5, MPV 9.5-8.4.Czy przyczyną może być okres, tj.ostatnie dni miesiączki?...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,70396473,70396473,morfologia.html


Temat: Poziom zelaza/hemoglobiny 7.3. Za niski?
spokojnie - są dwie skale pomiaru Hb. W jednej norma jest: Kobiety: 11,5-16,0 g/dl a w drugiej 7,2-10,0 mmol/l) Ostatnio jak odebrałam swoje wyniki i zobaczyłam 9,3 to też od razu zaczęłam panikować. Okazało się, że to właśnie w mmol/l. Ale mój gin jak zobaczył ten wynik to też się ładną chwilę zastanawiał. Dla spokojności fajna tabela: badaniamedyczne.fm.interia.pl/morfologia.html
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,55155,84842936,84842936,Poziom_zelaza_hemoglobiny_7_3_Za_niski_.html


Temat: Jak pomóc młodemu chłopakowi ? brak diagnozy !!!
pesteczko - mam przed sobą karte informacyjną leczenia szpitalnego z rozpoznaniem : pobyt diagnostyczny Morfologia: Hb 16,o g/l, Htk: 45,6, Erytrocyty:4,89M/ul; Lukocyty:11,3K/ul Płytki 246K/ul OB:4mm/h; MCV: 93fL, MCH:32,7pg, MCKC35,0g/dl ASPAT:141; ALAT:189, CK-NAK; GGTP44, ALP47:31; TPRQamyl w moczu 332,3 USg jamy brzusznej: narzady jamy brzusznej usg w normie Gastroskopia - przełyk bez zmian, żółądek-błona śłuzowa w stanie zapalnym, w okolicy odźwierniaka mnogie w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16556,17778358,17778358,Jak_pomoc_mlodemu_chlopakowi_brak_diagnozy_.html


Temat: Wita mama Ani ur.2 tyg. temu w 31 tc
- jeśli Hb i RCB są powyżej norm to koniec z EPO, jeśli nie dalej zastrzyki. Jeśli RCB poniżej 3 mln, a HB poniżej 7 - przetaczanie krwi. Tak to wygląda...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,15302,32811559,32811559,Wita_mama_Ani_ur_2_tyg_temu_w_31_tc.html


Temat: wyniki badań krwi - możliwa białaczka??
Płytek kilka lattemu było mniej, potem się trochę ( a nawet bardziej niż trochę) odchudzałam, mialam niedobór żelaza w surowicy ( ale RBC i Hb w normie) i plytki skoczyly do 499 tys.Teraz jest tak 380 - 420 tys. Nie jem w ogóle mięsa, niby niedokrwistości nie widać po wynikach morfologii,ale żelaza w surowicy mam mało.hematolog uznal za pierwszym razem, żeto przez...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,68013152,68013152,wyniki_badan_krwi_mozliwa_bialaczka_.html


Temat: Morfologia-jaką macie?
Cala morfologia mi nie spadla, tylko hemoglobina Norma jest od 12 wiec 11 to nie tragedia. U mnie HB spadlo do 11, po 3 miesiacach mam 11,8. Biore tabletki Sorbifer - przyjemniej sie stosuje i latwiej pisze.... Dziecku nic sie nie stanie, moj lekarz twierdzi ze takie odchyly od normy to bardzo czesta dolegliwosc.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,25376607,25376607,Morfologia_jaka_macie_.html


Temat: Utykanie na nóżkę...(dosyć długie)
Z morfologi wyszły takie wyniki: E(M/ul.) - 4,34 Hb- 11,8 Ht-34,7 L.(K/ul)-12,0 Lym-68,9 M.-3,8 Gran-27,3 Plt-320 A z moczu: ph-7 białko-neg cukier-norm ketony-neg uroblinogen-norm leukoc-poj.wpw erytroc.-neg inne-poj.nał
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,32615472,32615472,Utykanie_na_nozke_dosyc_dlugie_.html


Temat: do lekarek- wyniki u 16- miesięcznego dziecka
do lekarek- wyniki u 16- miesięcznego dziecka proszę o interpretację wyników badań mojej córki 16- miesiecznej. morfologia: WBC- 11.9(+) Neu% 36.1 (-), Eos% 2.9, Bas% 0.2, Lym % 58,9 (+), Neu # 4,3, Eos# 0,34, Bas # 0,02, Lym # 7.0 (**), NIL # 0,23 (!), NIL % 1,9 (!), RBC 4,78, Hb 12,3, Hct 37,2, MCV 77,9 (-), MCH 25,7 (-), MCHC 33,0, RDW 15,6 (+), Plt 491 (+), MPV 8,4, Pct 0,41, PDW 10,8. Diff- poz. Analiza moczu: barwa żółta, CLA przejrzysty, BLD neg, BIL neg, URO norm, Ketony neg, proteiny...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,74281677,74281677,do_lekarek_wyniki_u_16_miesiecznego_dziecka.html


Temat: Interpretacja wynikow krwi
W najnowszym Mam Dziecko jest tabelka z normami morfologii krwi i badaniami moczu dla dzieci. Bazofile norma dla dzieci to 0-1% i podwyższone Baso może świadczyć o chorobie nerek, zapaleniu jelita grubego, ale nic nie ma o białaczce.Podam ci inne normy: NEUTH 30-50% LYMPH 45-70% MONO 1-7% OB 0-15 mm/h RDW 11,5-14,5% RBC 3,1-5,3 mln WBC 5000-17000 HB lub HGB 10-15 g...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,73310328,73310328,Interpretacja_wynikow_krwi.html


Temat: Morfologia - 2 wyniki i problem (troche długie)
                     Wynik            Norma Leukocyty            12,301 tys/ul    4.0-10.0 Erytrocyty       ... przyjmowania wyników zrobic morfologie. I własnie wyszła bardzo podobana dio Twojej.  Przy czym dziecko w swietnej formie, nie było do pomyslenia, że jest chore, że ma niedokrwistosc nawet minimalna. Była i jest bardzo zywa... No ale jak sie ktos długo anemizuje to nawet mozna nie zauwazyc jakielkokwiek róznicy, jakby sie przystosowuje do anemii. U niej w jej wieku taki poziom hb i...
Źródło: topranking.pl/1851/70,morfologia,2,wyniki,i,problem,troche,dlugie.php


Temat: Morfologia :/
P. wrote: Witam Nie wiem, czy dobrze trafilem...chce odczytac wyniki z morfologii, ale nie wiem, co oznaczaja poszczegolne skroty. Moze jest jakas strona o tym ? Sorry, jezeli bylo, lub NTG. ... Hb - poziom hemoglobiny we krwi Plt - ilość płytek krwi Może być także wyszczególniony RDW (wskaźnik zróżnicowania objętości krwinek czerwonych) i objętość płytek krwi. Jeśli jakiś parametr jest poza przedziałem normy, znajduje się przy nim na ogół albo strzałka (w górę jeśli jest za wysoki, w dół - jeśli za niski) albo skrót (odpowiednio: HI lub LO). Mam nadzieję, że choć...
Źródło: topranking.pl/1851/83,morfologia.php


Temat: Morfologia :/
P. wrote: | Witam | Nie wiem, czy dobrze trafilem...chce odczytac wyniki z morfologii, ale | nie | wiem, co oznaczaja poszczegolne skroty. | Moze jest jakas strona o tym ? ... Hct) - hematokryt Hb - poziom hemoglobiny we krwi Plt - ilość płytek krwi Może być także wyszczególniony RDW (wskaźnik zróżnicowania objętości krwinek czerwonych) i objętość płytek krwi. Jeśli jakiś parametr jest poza przedziałem normy, znajduje się przy nim na ogół albo strzałka (w górę jeśli jest za wysoki, w dół - jeśli za niski) albo skrót (odpowiednio: HI lub LO). Mam...
Źródło: topranking.pl/1851/83,morfologia.php


Temat: wynik morfologii
wynik morfologii czy Hb-10 u prawie 4 -miesięcznego dziecka to duży powód do niepokoju?(norma 13,5-16).Pozostałe wyniki to: WBC-9,3 RBC-3,56 HCT-29,10 MCV-81,70 PLT-546,00 FE-59(norma 40-100 ug/dl)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,99464639,99464639,wynik_morfologii.html


Temat: nawracające brzydkie stolce u 2-latka
... albicans cIgE 18,3 zalecono dawać dicoflor i enterol - daję i nic... 4.09.2009 byliśmy na usg jamy brzusznej: ogólnie podobno w normie tylko dość liczne węzły krezkowe w prawym śródbrzuszu do...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,101613709,101613709,nawracajace_brzydkie_stolce_u_2_latka.html


Temat: Broncho-vacom
11,5% HT= 34,2%, MCV= 79,5 um3, MCH =26,7 pg MCHC= 33,6%, RDW= 11,6% L= 8,6 tys/mm3, badanie moczu w normie, Miała równiez robiony panel pediatyczny z krwi, kóry nic nie wykazał....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,105794743,105794743,Broncho_vacom.html


Temat: od 3 miesięcy próbują zdiagnozować córkę...
badania. Podaje najpierw norma, później dwa ostatnie wyniki córki. Wbcs norma: 6.00-17.00 jej wyniki: 14.6, 12,5 Rbcs norma: 3.90-5.30 jej wyniki: 4.61, 4.59 MCV 75.0-80.0 jej wyniki: 80.9, 76.9 MCH 24.0-30.0 jej wyniki: 26.6, 26.4 MCHC 31.0-36.0 jej wyniki: 32.9, 34.4 Plt norma 140-450, jej wyniki: 488, 321 HB 11.0-14.0 jej wyniki: 12.3, 12.1 HCT norma 0.340-0.400 jej wyniki: 0.375, 0.354 Limfocyty ... Wszystkie wyniki zawsze były w normnie, bądź jej bliskiej okolicy. Mówiono nam, że nie ma się do czego przyczepić. Jedynie krzepliwość krwi. norma 26.0-38.0 jej wyniki: 110.0, 109.0 (przez długi czas),...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,82588525,82588525,od_3_miesiecy_probuja_zdiagnozowac_corke_.html


Temat: Trombocytoza
... MCH27,3 MCHC 33,4 RDW 12,9 PLT 491 MPV 8,2 CRP poniżej 6 III morfologia z 31.01.2008 r. po odrobaczaniu WBC 9,8 RBC 4,78 HGB 13,6 HCT 39,1 MCV 81,8 MCH 28,4...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,75536511,75536511,Trombocytoza.html


Temat: "profilaktycznie" zmniejszenie dawki tyroksyny
ze względu na ciągłe zmęczenie zrobiłam ferrytynę. Wynik 20,73 przy normie 15-250 dla kobiet. Z tym badaniem poszłam do rodzinnego i uznał mnie za hipochondryczkę, ale sama zaczęłam brać Biofer Folic, 4 tabletki dziennie. Wyniki z pt, czyli pooperacyjne, przy dawce nadal 87,5. TSH 0,747 (0,35-5,5) FT4 18,8 (11,5-22,7), 65% normy Morfologia z dnia operacji: Hb 13,1 g/dL Ht35,9% Er 4,24 x1000000 L 7,280x1000 Norm nie mam, ale hematokryt jest lekko obniżony z tego, co znalazłam. Dziś byłam u endokrynologa. Wynik ferrytyny wg niego jest ok, tarczycy też, ale "profilaktycznie" mam zmniejszyć dawkę....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,97796894,97796894,_profilaktycznie_zmniejszenie_dawki_tyroksyny.html


Temat: Powiększone węzły chłonne.
Jeżeli pozostałe wyniki morfologii są w normie, tzn. płytki, czerwone i Hb a OB nie jest podwyższone, to naprawdę nie wiem. danka
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,5395915,5395915,Powiekszone_wezly_chlonne_.html


Temat: Gdy jedno z bliźniąt rezygnuje z piersi...
10,4 i 10,7), Fe blisko dolnej granicy normy- stosujemy wielowitaminowy preparat z dodatkiem żelaza. Diatę rozrzeszam im stopniowo os przełomu 5 i 6 miesiaca. Smoczka używamy super sporadycznie i paradoksalnie... wspierał...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,27753885,27753885,Gdy_jedno_z_blizniat_rezygnuje_z_piersi_.html


Temat: Wyniki przed operacją:)
Wyniki przed operacją:) Witam:) Czy te wyniki są w porządku? Syn ma 5 lat. Wyniki są wymagane przed zabiegiem operacyjnym. Trochę nieczytelnie ale najpierw w kolejności jest wynik, potem zakres normy a potem czy za wysoko, czy za nisko, czy w normie. Pozdrawiam MOCZ ANALIZA OGÓLNA WŁASCIWOSCI FIZYKOCHEM. - Przejrzystosc przejrzysty Kolor moczu słomka Glukoza ujemny mg/dl Białko ujemny mg/dl Bilirubina ujemny ... pojedyncze wpw Leukocyty 1-2 wpw Erytrocyty 0-1 wpw Pasma sluzu liczne wpw Flora bakteryjna nieliczne wpw Badanie Wynik Jedn. Min Max Norma Morfologia 8 DIFF+retikulocyty+ roz. manualny Erytrocyty 4.77 mln/ul 3,90 5,30 ~ Leukocyty 5.8 tys/ul 5,5 15,5 ~ Hemoglobina 13.1 g/dl 10,8 15 ~ Hematokryt 38.5 % 33 42 ~ MCV-sr.objetosc erytrocyta 81 fL 76 90 ~ MCH-sr.masa Hb w erytr. 27.3 pg 25 31 ~ MCHC-sr.stez.Hb w erytr. 33.9 g/dl 32 35 ~ RDW-dysp. wielk.erytr. 15.3 % 11,5 15 H PLT-płytki krwi 371 tys/ul 250 550 ~ PCT-płytkokryt 0.304 % 0,2...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,95025427,95025427,Wyniki_przed_operacja_.html


Temat: wyniki badań
Skróty: (k) - kobiety; (m) - mezczyzni u - mikro (w jednostkach - ug, ul) mg/dl = mg% I. Badania krwi 1. Morfologia krwi obwodowej Leukocyty (WBC) - 4.8-10.8 x 10^9/l (k) (m) Erytrocyty (RBC, Ery) - 4.2-5.4 x 10^12/l (k); 4.7-6.1 x 10^12/l (m) Hemoglobina (Hb, HBG) - 12-16 g/dl (k); 14-18 g/dl (m) Hematokryt (Ht, HCT, PCV, volfr) - 37-47 ... Glukoza - mg/dl (mmol/l) Interpretacji odchylen od normy nie podejmuje sie, bo od tego sa lekarze (mam nadzieje). Prosze tylko pamietac, ze normy sa dla 95% populacji (zawsze mozecie byc w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,23762,18046221,18046221,wyniki_badan.html


Temat: Płytki MPV poniżej normy
Nie wolno interpretować pojedynczego parametru morfologii w oderwaniu od pozostałych i od pacjenta. Pojedynczy wynik zazwyczaj nie pozwala postawić diagnozy. Jeśli jesteś zdrowa, a resztę morfologii masz w porządku, nie ma się co wpadać w panikę. Mogli się też pomylić w laboratorium. Tak, czy inaczej - lekarz pierwszego kontaktu powinien Ci wyjaśnić, dlaczego w Twoim przypadku tem parametr odbiega od normy. Jeśli wyjasnic nie potrafi, MUSI dac Ci skierowanie do hematologa. Wypisanie listy chorób, w których MPV odbiega od normy nie ma sensu. Bardziej szczegółowe dane można znaleźć np. tu: www.diagnostykalab.pl/pacjent/bad_podstawowe/morfologia/morfologia_z_rozmazem.htm ale chyba właśnie tę stronę już odwiedziłaś, co? Podaję Ci listę norm dla krwi, porównaj sobie ze swoimi wynikami. HEMATOKRYT - (HT, HCT) - stosunek ilościowy pomiędzy erytrocytami a osoczem krwi - w stanach odwodnienia zwiększa się jego zawartość. Wartości referencyjne: - kobiety - 37 - 47 % (0.37 - 0.47) - mężczyźni - 40 - 54 % (o.40 - 0.50) HEMOGLOBINA - (HB)...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24989,27839015,27839015,Plytki_MPV_ponizej_normy.html


Temat: pdwyzszone leukocyty
wcześniejsze badania. • Hemoglobina (Hb, HGB) – 11,5-13,5 g/dl Wynik poniżej normy najczęściej wskazuje na niedokrwistość (anemię), spowodowaną zbyt małą ilością żelaza. • Erytrocyty, krwinki czerwone (E, RBC) – 3,5-4,5 mln/mikrolitr Okresowe obniżenie ich ilości jest w ciąży fizjologiczne. Wartość poniżej normy może wynikać z utraty krwi, niedoboru witaminy B12, kwasu foliowego, żelaza. • Leukocyty, krwinki białe (L, WBC) – 10-15 tys./mikrolitr W czasie ciąży jest ich więcej. Wynik ponad normę towarzyszy infekcjom, uszkodzeniom tkanek, a poniżej jej – chorobom hematologicznym. • Płytki krwi, trombocyty (PLT) – 100-300 tys./mikrolitr Ich ilość musi być kontrolowana przez całą ciążę, bo płytki krwi odgrywają podstawową rolę w krzepliwości krwi. • Hematokryt, gęstość krwi (Ht) – 37-52% Zależy od ilości wszystkich elementów morfologicznych krwi. Niższa wartość występuje przy niedokrwistości, a wyższa podczas stanów odwodnienia. • Glukoza 70-105 mg% Przez całą ciążę powinna utrzymywać się w ściśle określonych granicach. Wynik powyżej normy wskazuje na zagrożenie cukrzycą, poniżej – na dietę niskowęglowodanową. • Żelazo całkowite 60-150 mikrogram/dl Wartość poniżej normy to jedna z najczęstszych przyczyn niedokrwistości, ponieważ żelazo jest podstawowym składnikiem hemoglobiny.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,586,85379372,85379372,pdwyzszone_leukocyty.html


Temat: problemy hormonalne, prosze o pomoc!!! [b.dlugie]
o wym. 32x33x23mm. UKM w normie. Pecherz moczowy slabo wypelniony. Sledziona w normie. USG jader:Prawe 34x26x42mm. Lewe: 29x26x49mm. Echogenicznosc jader prawidlowa. 28.06.2005 ACTH - rytm dobowy: godz.6:00   13,5 godz.8:00  ...
Źródło: topranking.pl/1850/problemy,hormonalne,prosze,o,pomoc,b,dlugie.php